Medicii din Vrancea: ”Începând din acest an, toți pacienții cu Hepatita C din județul Vrancea au posibilitatea de a se trata complet gratuit!”

0
972

Medicii din Vrancea: ”Începând din acest an, toți pacienții cu Hepatita C din județul Vrancea au posibilitatea de a se trata complet gratuit!”

Informații foarte importante pentru pacienții cu Hepatita C din judetul Vrancea s-au spus ieri, intr-o emisiune de televiziune realizată de către postul de televiziune Atlas TV la Spitalul Județean de Urgență și intitulată “Vrancea știe de Hepatita C”. La emisiune au participat medici reputați ai județului: dr. Doina Carteleanu, medic primar Boli Infecțioase la Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon, dr. Diana Stoica, medic epidemiolog la aceeași unitate medicală și dr. Ruxandra Ciusleanu, medic de familie.

Dr. Diana Stoica, medic epidemiolog: Românii știu că hepatita este o boală a ficatului, însă confundă hepatitele virale intre ele. Este o mare problemă de sănătate publică, o problemă care în ultimii ani a luat amploare, și anume Hepatita C , o boală silențioasă, care pune probleme reale abia când ea deja s-a instalat și se desfășoară. Am descoperit persoane cu virus C chiar și fără simptome! Boala se transmite prin contacte sexuale întâmplătoare și neprotejate, prin tatuaje și piercing-uri efectuate în condiții nesterile, prin folosirea la comun a obiectelor de igienă individuală. O altă transmitere este cea de la mamă la făt. Consumatorii de droguri intravenoase sunt de asemenea extrem de expuși transmiterii. O categorie aparte la risc o reprezentăm și noi, personalul medical. Prin manevrele medicale pe care le facem, suntem expuși la virusul hepatitic C.

Dr Doina Carteleanu, medic primar Boli Infectioase Spitalul Județean de Urgență: Depistarea si tratarea la timp a acestei afecțiuni sunt foarte importante, pentru că agravarea hepatitei cronice cu virus C, a apariției cirozei hepatice și apoi a cancerului hepato-celular duc la costuri medicale mult mai mari decât cele ale prevenirii acestor complicatii, precum și ale implicațiilor sociale la care conduce boala. Sunt foarte multe zone în care nu mai sunt medici de familie, și atunci adresabilitatea pacienților din acele zone suferă foarte mult. Începând din acest an, pacienții au posibilitatea de a-și face tratamentul acesta revoluționar antivirus C interferon-free complet gratuit. În anii trecuți, într-adevăr, a fost o anumită discriminare, nu puteau fi tratați toți, pentru că s-a aprobat un anumit buget la nivelul CNAS, ci doar cu fibroze 3 și 4. Începând din acest an, nu mai există nicio discriminare, niciun impediment. Indiferent de gradul de boală, de la F1 la F4, sunt tratați toți pacienții rapid, cu pastile.

Dr Ruxandra Ciusleanu, medc primar: Problema ignoranței este una generală. Si în ziua de azi, la Focșani există gravide care nasc fără nicio analiză. Vin aproape de naștere, eventual pentru o trimitere sau pentru că se simt puțin rău. Circuitul pacientului cu Hepatita C este următorul: medicul de familie recomandă un set de analize uzuale, iar dacă se observă modificări la nivelul transaminazelor, se recomandă o ecografie abdominală care poate arăta modificări de structură ale ficatului, iar in acest caz urmează teste pentru B și C.
Expl. foto: Dr. Ruxandra Ciusleanu, medic de familie, dr. Diana Stoica, epidemiolog, dr. Doina Carteleanu, Boli Infecțioase

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here